sâmbătă, 21 februarie 2015

A treia luna din viata bebelusului tau si jocul


Sa inceapa distractia, acesta este motto-ul acestei luni, incepand cu aceasta luna bebelusul are un puseu de dezvoltare care poate sa te uimeasca si pe tine, dintr-o data apuca jucaria in manuta si incepe sa o scuture in toate partile pana o scapa.
Jucariile pe care le are deja cumparate sunt adevarate obiecte de studiu pentru el, mai sunt cateva idei si aici, insa nu trebuie sa te surprinda nici daca este atras mai mult de eticheta jucariei, de exemplu, decat de jucaria in sine.
Continua sa ii vorbesti si sa ii spui litere cu fata suficient de apropiata de fata lui pentru a putea studia in voie miscarea buzelor tale cand ii vorbesti rar pentru ca de acum incepe sa gangureasca linistit si doar asa se poate infiripa un dialog intre voi.
Acum isi descopera mainile si picioarele si se joaca cu ele, acest joc sta la baza dezvoltarii ulterioara a  coordonarii mana-ochi, aici poti sa intervii si tu cu toate jucariile din dotare , pe rand  nu toate odata , pentru ca doar asa il poti ajuta la dezvoltarea acestei abilitati care ii va fi de ajutor in momentul in care va incepe sa scrie si sa citeasca. Aceasta abilitate, incepand cu varsta de 3 luni, se va dezvolta continuu pe parcursul primului an din viata, iar copilul de un an va apuca cu precizie un obiect dorit si poate sa il manevreze cum doreste. Acum te poti bucura alaturi de el de orice joc, pentru ca isi exprima trairile si sentimentele de bucurie constient, poate sa rada sau sa zambeasca timid atunci cand un joc ii place.
Avand in vedere ca muschii gatului sunt mult mai dezvoltati, poti sa il tii in brate in timp ce va plimbati prin casa si sa ii povestesti despre obiectele intalnite, si uite asa plecati sa explorati imprejurimile , si nu uitati sa va oprti si in fata oglinzii sa va priviti fascinati reflexiile.
Avand in vedere  ca de acum poate sa duca in gurita orice obiect are in preajma si il poate apuca in mana, este momentul sa ii cumperi si vestitele inele de dentitie, acestea pot fi utilizate si pentru calmarea durerilor gingivale, dar si ca o jucarie pe care sa o poata baga in gurita cel mic fara nici un risc. Ele pot fi umplute cu apa sterilizata sau din cauciuc natural care ofera mai multa siguranta bebelusului.
Acum este momentul in care jucariile care zornaie sau cele care fac zgomot la o simpla miscare sau cu inele  si obligatoriu, viu colorate, sa fie  usor de tinut in mana si sigure pentru gingiile sensibile ale bebelusului, sa fie utilizate la adevarata lor valoare, pentru ca jocul cu astfel de jucarii dezvolta simturile, functiile motorii, logica sau mai bine spus relationarea  cauza-efect. 
Eu imi amintesc ca i-am cumparat fiicei mele niste cuburi moi cu care s-a jucat o perioada destul de lunga, iar cand o vedeam ca analizeaza mai mult timp o parte a jucariei ii explicam in detaliu desenul si ii vorbeam despre culori.
 

Este momentul in care se poate atasa de o jucarie, asa ca poti sa incerci mai multe jucarii de plus  sa vezi pe care o prefera, iar in momentul in care il vezi plictisit poti reveni cu jucaria preferata pentru a il inveseli. Poti sa faci un teatru de papusi in fata lui si vei vedea ca acum va intinde mana sa prinda jucaria si se poate entuziasma daca ii faci un du-te-vino cu jucaria si scoti un sunet haios cand il atingi pe fata.
Sfatul meu este sa fii inventiva si vei avea parte numai de zambete si voie buna. Eu am descoperit ca o amuza teribil atunci cand ma prefac ca stranut, si jocul continua si acum la un an si 5 luni, si este la fel de amuzant .
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu