vineri, 20 februarie 2015

A doua luna, cea a consolidarii relatiei mama-bebelus

M-am gandit ca ar fi bine sa nu ma opresc doar la prima luna din viata bebelusului cu povestioara mea despre cum il putem ajuta pe cel mic sa invete cat mai multe. Si asa am inceput sa scriu, ajutata de experienta mea recenta dar si de documentare.
Toate jucariile pe care le-ati avut in prima luna sunt de mare ajutor, mai aveti si sugetiile mele pentru aceasta perioada (Aici) .
A doua luna din viata bebelusului tau este luna in care relatia dintre familie si bebe este deja trecuta de faza acomodare, acum bebeluslui incepe sa devina mai ager si mai atent la ceea ce este in jurul lui, ajuta-l sa se dezvolte armonios si intr-un mediu placut si relaxant pentru amandoi, pentru ca starea ta de spirit este transmisa si influenteaza foarte mult si starea bebelusului. Asa ca, nu lasa nimic sa iti strice linistea interioara.
Pentru a aduce un plus de relaxare in casa puteti asculta mereu muzica, nu la un volum deranjant, sa fie un fundal muzical care sa relaxeze.
Faptul ca ii esti alaturi si il ajuti sa descopere lumea il ajuta foarte mult in dezvoltare, mai ales acum la inceput de drum cand nu poate sa ajunga singur la informatii, tocmai de aceea tu esti cea care trebuie sa aduca informatia la el. Vorbeste cu el mereu, povesteste ce faci, descrie – chiar daca nu intelege – obiectele care sunt in jurul lui si cele cu care intra in contact, povesteste despre senzatiile pe care le simte in momentul in care atinge o tesatura sau orice alt obiect, canta si citeste cat mai des, eu am inceput sa ii citesc din „Print si cersetor” (Mark Twain) si imi schimbam vocea in functie de actiune pentru a fi cat mai amuzanta interpretarea. Cand esti aproape de el vorbeste cu el si mentine o distanta de 20-30 cm de fata si priveste bebelusul in ochi in timp ce ii vorbesti sau iti strambi fata in tot felul de expresii amuzante.
Acum se poate pune accent din ce in ce mai mult pe statul pe burtica, pozitie care ajuta bebelusul sa isi fortifice muschii gatului si a spatelui, el va incerca sa impinga in maini pentru a vedea mai bine ce este in jurul lui, poti sa il stimulezi cu jucarii viu colorate , daca asezi o jucarie in fata lui si faci zgomot cu ea ii atragi atentia si isi va dori sa o atinga. Daca vrei sa il ajuti ii poti aseza un prosop rulat sub piept si brate si ii poate oferi un sprijin foarte bun, te mai poti ajuta de un centru de activitati care este prevazut cu asa ceva sau daca ai o perna pentru alaptat sau pentru gravide , acest gen de perna este foarte buna pentru a tine bebelusul in foarte multe pozitii si toate foarte confortabile.

Bebelusul incepe sa fie din ce in ce mai atras de jucariile suspendate, ii poti cumpara si un centru de activitati pe care sa il poti muta unde vrei. Se gasesc pe piata si mai scumpe dar si mai ieftine, noi am avut ceva foarte simplu si fara paturica dar a avut efectul scontat chiar daca nu a fost unul foarte scump si cu foarte multe jucarii, avea o stea cu oglinda in mijloc care se invartea, o zornaitoare si o banana care canta care mereu o facea sa zambeasca, dar mai poti adauga si tu jucarii pe centru de activitate. Foarte bine poti sa ii agati niste ghirlande, decoratiuni sau desene colorate care nu sunt costisitoare sau care pot fi confectionate chiar de tine, in plus poate fi distractiv si relaxant pentru tine daca iti pui latura creativa la munca si inventezi singura planse pe care cel mic poate sa le admire. Nu uita sa accesorizezi si caruciorul cu jucarii care fac zgomot sau canta. 
Pentru un bebelus tot ce este in jurul lui poate fi o jucarie, atat timp cat el este in siguranta, asa ca, fa o verificare a obiectelor din casa si selecteaza pe cele care pot fi o sursa de noi informatii pentru cel mic, si incearca sa te joci cu ele in fata lui, lasa bebelusul sa atinga fiecare obiect pe care il vede pentru a intelege mai bine care este senzatia atingerii. Poti folosi o esarfa viu colorata si daca o lasi sa cada usor peste bebelus atingerea esarfei ii poate da o senzatie placuta, sau pur si simplu sufla usor peste mainile, picioarele sau burtica bebelusului si vei avea ca recompensa un zambet garantat.

Pentru ca auzul este unul dintre putinele simturi dezvoltate complet inca de la nastere poti sa il stimulezi cu ajutorul unor clopotei de vant, zgomotul acestora ii poate trezi curiozitatea bebelusului.

Poti prinde de patut o oglinda in care sa isi vada reflexia si il va fascina cu siguranta. Atentie sa fie o oglinda care sa nu prezinte nici un risc, aceasta trebuie achizitionata din magazinele specializate, evita orice tip de improvizatie care sa nu ofere maximul de siguranta bebelusului.

Se gasesc carti jucarii pentru bebelusi din material textil, unele sunt muzicale, acestea au desene mari, clare si frumos colorate, materialul poate avea diferite texturi la atingere, recomandarea este de la 6 luni pentru toate, insa nu prezinta nici un pericol pentru micutul tau si ii poti vorbi despre poze si sa atingi cartea cu manuta lui. Fiica mea a avut si are o mare pasiune pentru carti, orice carte vede trebui rasfoita, pana acum am avut si marele noroc sa nu rupa nici una, chiar daca a mai avut intentia, de fiecare data i-am explicat frumos ca o carte rupta nu mai poate fi citita si i-am redirectionat atentia spre alta activitate mai interesanta decat "brutalizatul" cartii si a functionat de fiecare data.
Poate fi interesant sa urmaresti felul in care se dezvolta bebelusul tau luna de luna, poti observa asta in felul in care se joaca cu fiecare jucarie pentru ca de la o luna la alta se pot vedea adevarate progrese. Mare atentie sa nu i se ofere toate jucariile sa se joace cu ele, bebelusul poate fi suprasolicitat de multitudinea de jucarii din jurul lui si nu va putea urmari tot ce se intampla , mai bine te joci cu el cu cate o singura jucarie, iar cand jocul s-a terminat nu lasa in preajma bebelusului jucarii pentru a evita orice accident nedorit.
Pe langa jucariile pe care le poti cumpara sau confectiona chiar tu, mai sunt si alte metode prin care iti poti inveseli micutul fara nici un ajutor extern. Poti sa il tii in brate si sa il plimbi usor ca si cum ar fi un avion si sa ii zambesti si sa scoti sunete care imita mersul avionului, poti sa dansezi sau cand sta intins pe spate poti sa faci bicicleta cu piciorusele lui sau sa te joci cu mainile, atentie ca orice miscare sa fie lenta.
Eu cand ma jucam cu nazdravana mea ii cantam alfabetul, am inceput cu vocalele la varsta de 2 luni.  De ce vocalele? Pentru ca sunt primele sunete scoase de un bebelus.
O alta metoda de a-l face sa zambeasca este clipitul des, stai cu fata aproape de fata bebelusului si in timp ce il privesti in ochi clipeste des, poate incerca si el sa te imite sau sigur va zambi.

Asa ca, nu mai sta pe ganduri si... hai la joaca!

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu