vineri, 14 octombrie 2016

Scapa de scutec in 4 pasi

Ce parere ai despre renuntarea la scutec? Ai trecut peste acest pas sau inca planifici momentul? A fost greu? Ai avut succes de la prima incercare?
Pentru mine a fost unul dintre cele mai importante momente. A insemnat transformarea fetitei mele dintr-un bebelus intr-un copil, chiar daca asta s-a intamplat la 1 an si 9 luni. Am intalnit tot felul de pareri, unele mai neinspirate, altele care m-au motivat atunci cand am hotarat impreuna ca este momentul sa renuntam la scutec. Ideea a venit de la copil, normal, el este cel mai in masura sa spuna cand se simte pregatit.

Daca stii sa iti asculti copilul atunci sigur poti descoperi si tu momentul potrivit pentru a face schimbari importante in viata lui, cum este renuntarea la scutec. Pentru a avea succes trebuie sa faci schimbarea cu pasi marunti, fara graba, fara sa il obligi sau sa ii impui celui mic vreo schimbare. Stiu, este partea cea mai grea sa iti pastrezi o atitudine calma si sa accepti cu zambetul pe buze refuzul. Te poti gandi la ce ai spune tu daca cineva te-ar forta sa faci o schimbare despre care tu nu ai sti prea multe detalii si nu ti-ar trezi niciun interes, asa vei intelege mai usor de ce copilul are anumite reactii.

1.Acomodarea 
Orice schimbare majora trebuie discutata, anuntata si analizata impreuna cu cel mic cu mult timp inainte. Astfel iti poti asigura o acceptare mai lina a noilor obiceiuri pe care vrei sa le aduci in viata lui. Momentul in care ii vei povesti despre olita il alegi tu si in functie de reactia copilului incepi aceasta etapa sau mai astepti.
Da-i timpul necesar sa se acomodeze cu noul obiect, discuta cu el pentru ce este si ca poate fi chiar distractiv sa stea pe olita. Pentru asta trebuie sa ai un arsenal de jocuri, jucarii, carti si tot felul de activitati care sa il faca sa accepte olita ca un obiect pe care urmeaza sa il foloseasca zilnic doar pentru un singur scop. Trebuie sa fii atenta sa nu trasnforme olita in obiect de joaca si astfel sa isi piarda din adevarata semnificatie. Pentru asta trebuie neaparat ca olita sa fie tinuta in permanenta in baie si nu oriunde in casa si utilizata doar in scopul pentru care a fost facuta. 

Acomodarea cu olita este primul pas, dureaza cel mai mult si trebuie sa ai multa rabdare, intelegere si sa fii inventiva cand vine vorba de jocuri. Pentru ca orice idee de joc iti vine in minte si stii ca ii place celui mic, este binevenita.  

Acest pas este format din mai multe etape:

- face cunostinta cu olita. Este acel moment cand ii explici pentru ce este, ce urmeaza sa se intample si nu uita sa il asiguri ca acel moment este dictat de el si nu de tine. O idee buna este sa te insoteasca la baie si sa stea si el pe olita pentru ca puterea exemplului functioneaza foarte bine la copii. Mai ales in jurul varstei de 2 ani, copiii incep sa imite absolut tot ce faci, asa ca e momentul sa fructifici dorinta copilului de a imita. Acum nu este momentul sa il asezi regulat pe olita, lasa-l pe cel mic sa aleaga momentul sau ii poti sugera tu, insa ai grija sa nu fie zilnic. O data la o perioada de timp atrage-l cu niste jocuri sa stea pe olita si daca spune ca vrea sa se aseze atunci obiectivul tau este atins.

- rutina zilnica. Daca cel mic a acceptat olita, stie pentru ce se foloseste si vrea sa se aseze pe olita atunci cand il rogi tu sau din proprie initiativa poti trece la urmatoarea etapa a acomodarii. Urmatoarea etapa este de fapt formarea unei rutine zilnice de a face la olita sau doar de a sta pe olita. Alege un moment din zi. Eu am considerat ca dimineata imediat ce se trezea era cel mai bun moment pentru noi. Fetita mea era linistita si mai receptiva. Dar poate fi inainte de somn sau orice alt moment in care stii ca ai avea cel mai mare succes. Acum nu este foarte important sa faca la olita ceva, important este sa stea regulat pe olita si ocazional sa si faca ceva. 
Din momentul in care a inceput sa faca la olita o data pe zi dupa rutina stabilita atunci poti sa mai introduci un moment similar in rutina zilnica, de exemplu inainte de somnul de noapte. Si procedezi la fel, mentii rutina pana cel mic accepta fara nicio problema acest nou obicei. 
Daca copilul tau sta pe olita in fiecare zi conform rutinei si are si reusite repetate aproape zilnic atunci aceasta etapa este spre sfarsit. 
Pentru a-l face sa fie mai implicat in pregatirea urmatorului pas, puteti merge impreuna la cumparaturi pentru a alege lenjerie intima cu personajele preferate. Doar asa il vei face sa fie tot mai incantat de schimbarea garderobei.
Daca pana acum momentele au fost alese de tine, urmatorul trebuie sa fie sugerat de micut. Trebuie sa iti comunice singur dorinta de a renunta la scutec. Acum este momentul sa fii foarte atenta la orice semnal si orice forma de comunicare a copilului.


2.Comunicarea nevoii
Dupa ultima parte a perioade de acomodare a copilului tau cu olita si daca ti-a aratat intr-un fel sau altul ca isi doreste sa renunte la scutec, atunci toata lumea este pregatita de urmatorul pas. Acest pas este unul mult mai scurt decat primul, insa nu uita ca inainte de a trece la actiune, sa ii povestesti tot ce va urma sa se intample. Pentru a-l incuraja pe cel mic si pentru a-i oferi increderea necesara, inventeaza tot felul de povesti din care sa reiasa cat de mare a crescut, cat de istet este si ca se descurca foarte bine. Spune-i ca urmatoarea schimbare va fi una care ii va aduce satisfactii si mai mari. Eu am tinut un tabel in care am trecut progresul zilnic, insa am mai avut un alt tabel in care lipeam stelute la fiecare reusita, uneori si la nereusite pentru a nu simti ca  este vorba despre o recompensa. Tabelul in care lipeam abtibildurile a fost folosit doar pentru aceasta perioada de aproximativ doua saptamini (la noi a durat 11 zile) in care trebuia sa ajunga sa imi comunice nevoia.

Aceasta perioada insemna efectiv renuntarea la scutec pe timpul zilei si constientizarea nevoii. In functie de fiecare copil, de varsta acestuia si de cat de bine vorbeste sau comunica prin gesturi, semne etc., perioada poate fi mai lunga sau mai scurt. Nu trebuie sa te alarmezi daca dureaza mai mult, ai nevoie de multa rabdare, calm si perseverenta.

Cum incepi aceasta perioada? Simplu, imediat ce ai primit semnalul de la copil, ca isi doreste sa renunte la scutec, pasul urmator este sa nu ii mai pui scutecul pe timpul zilei. Ii explici ca incepand din acel moment a devenit copil mare si ca va purta doar chilotei, si nu uita sa scoti in evidenta ce personaje hazlii/interesante au acestia.

Acum, ca bebelusul tau nu mai are scutec, incepe partea cea mai grea pentru tine dar si pentru prichindelul tau. Tu ai nevoie de rabdare multa si de putere interioara pentru a trece peste orice esec cu zambetul pe buze, dar si incredere ca totul va merge conform planului. Copilul tau are nevoie de toata atentia si intelegerea ta, dar si a celorlalte persoane cu care intra in contact. Nu trebuie sa fie certat, nu trebuie sa ii spuna nimeni " E rusine sa faci pe tine" sau alte expresii similare. Trebuie sa fie incurajat, sa i se prezinte situatia clara fara cuvinte jignitoare. "Ai facut pipi. Mergem acum sa spalam hainutele. Iar urmatoarea incercare poate fi o reusita." 
In cazul in care a anuntat abia dupa ce a facut in pantaloni il poti lauda pentru reusita lui de a te anunta ca a facut, ii poti spune ca urmatoarea data poate o sa reuseasca sa anunte inainte de a face, la fel pe un ton calm si jucaus. Atentie mare la tonul folosit. Copii pot simti imediat dezamagirea din glas si atunci pot aparea frustrarile, iar trecerea la olita poate deveni una stresanta pentru toata lumea.

Nu pune presiune pe copil stabilind inca de la inceput responsabilitati mai mari decat poate indeplini. In prima zi stabileste un interval de timp in care sa fie asezat pe olita, acesta poate fi o ora. Stabilesti intervalul in functie de copil dar si de anotimp, avand in vedera ca vara, atunci cand copilul transpira mai mult, nu face atat de des, iar in anotimpurile friguroase mictiunea apare mai des. In primele zile respecta intervalul si observa comportamentul copilului, eu am avut un tabel in care am trecut toate detaliile utile, in cazul in care il doresti scrie-mi pe adresa de email. 

In funtie de observatiile facute in tabel poti mari sau micsora intervalul, insa de data aceasta nu il mai aseza pe olita, doar il intrebi si il lasi pe copil sa aleaga daca foloseste olita. Este foarte important sa ii dai libertatea de a alege, pentru ca doar asa poate ajunge sa recunoasca mesajul transmis de propriul corp. De fiecare data cand face, felicita-l pe micut pentru reusita si poti in aceasta etapa sa folosesti si sistemul de recompense. Eu am folosit un tabel (pe care ti-l pot trimite si tie daca imi scrii pe adresa de email) in care lipeam abtibilduri impreuna. Acest sistem de recompense a fost folosit pe o perioada scurta de timp, doar 11 zile pana a inceput sa imi spuna singura ca are nevoie de olita.

Dupa aceasta perioada jocurile, dar si recompensele au incetat treptat sa mai apara pentru micuta mea. A primit carti pe care sa le rasfoiasca sau jucarii pe care sa le aiba alaturi insa eu nu mai participam atat de intens la joc ca pana atunci. Treptat olita poate fi folosita doar in baie si daca vrei sa iti usurezi trecerea de la olita la utilizarea vasului de toaleta poti incerca usor si cu rabdare utilizarea acestuia in paralel. 

3.Controlul deplin
Dupa ce copilul a inceput sa iti comunice nevoia, ii poti oferi incredere mai multa, insa fa acest lucru treptat. Incearca sa il intrebi din ce in ce mai rar cum este si daca are nevoie sa foloseasca toaleta. Astfel copilul tau se va simti stapan pe ceea ce face si ce are de facut, iar in cazul in care apar si accidente nu te supara, este posibil sa fi fost foarte concentrat la ce avea de facut in momentul respectiv. Dupa ce copilul a inceput sa fie obisnuit cu ceea ce are de facut si este stapan pe el, poti incepe cu renuntarea la scutec de la somnul din timpul zilei. Nu uita sa folosesti o aleza pentru a proteja salteaua in caz de accident.

4.Scutecul de noapte
In cazul in care cel mic reuseste sa se mentina uscat pe perioada somnului din timpul zilei si daca este si mai inaintat ca si varsta poti trece la urmatorul pas, care este si ultimul din aceasta etapa de dezvoltare. Acum poti renunta la scutecul din timpul noptii. Este de preferat sa se formeze un ritual de a folosi toaleta inainte de a merge la somn. Pentru a limita pe cat posibil eventualele accidente nu ii oferi sa bea lichide prea multe inainte de somn. 

Cu olita la plimbare
Ce o sa fac atunci cand o sa fim nevoiti sa iesim sa hoinarim pe afara? Scurtam plimbarile prin parc? Ce o sa facem atunci cand vom fi nevoiti sa plecam in calatorii mai lungi? Sunt cateva dintre intrebarile care imi rasunau in minte inainte de a renunta la scutec. Sa nu va sperie aceasta schimbare pentru ca acum exista chiar si olite portabile care sunt de mare ajutor atunci cand iesi la plimbare. Indiferent de cat de lunga este excursia programata, acest "accesoriu" iti poate fi de mare ajutor.

Sfaturi:
  • In cazul in care nu vrea sa se aseze pe olita incearca sa il atragi cu jocuri interesante care sa il poata tine macar pentru perioade scurte asezat.
  • Olita nu trebuie sa fie o jucarie, daca este ales cel mai simplu model este perfect, important este sa fie cumparata impreuna, probata pentru a fi perfecta pentru copilul tau si macar culoarea sa fie aleasa de copil.
  • Daca folosesti un sistem de recompense, incearca sa nu fie pe termen lung. Ofera-i copilului recompensa uneori si cand nu a avut o reusita, pur si simplu pentru tot efortul depus. Astfel ideea de recompensa se risipeste usor si aceasta nu devine o obisnuinta. Oricum recompensa nu ar trebui sa fie mai valoroasa decat niste simple abtibilduri pe care sa le poata lipi. 
  • In momentul in care ai inceput etapa de comunicare a nevoii este de preferat sa fie imbracata cu ceva in partea de jos a corpului. Pentru ca astfel senzatia de ud pe care o simte cand apar accidentele il face mai constient de ceea ce s-a intamplat si asta il face sa comunice mai repede nevoia. Chiar daca e mai multa munca pentru tine, pe termen lung ai numai de castigat.
  • Daca ai renuntat la scutec nu te intoarce la folosirea acestuia. Acest lucru poate aduce mai multa confuzie.
  • Pentru a-l face sa simta ca este apreciat si ca ceea ce face el nu este un lucru chiar atat de simplu, vorbeste cu el mereu si fa-i un scurt rezumat despre evolutia lui. Ii poti povesti cat de important este ceea ce incearca sa faca si cat de mult apreciezi efortul lui. Nu uita sa ii spui ca esti mandra de el chiar si cand are cate un accident. Aceste accidente sunt perfect normale si fac parte din aceasta etapa de dezvoltare.
Ti-a fost de ajutor acest articol? Daca consideri ca este util ii poti ajuta si pe prietenii tai sa afle de el folosind butonul Distribuie de mai jos. Multumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu